Kayıtlar

Mayıs, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

MAHLEPLİ KURABİYE

Resim
Malzemeler; 2 yumurta(birinin sarısı üzerine) 125 gram oda sıcaklığında margarin 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı mahlep 1/2 limonun suyu aldığı kadar un (3,5 su bardağı yeterli oldu) Yapılışı; Yumurtanın birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır ve yumurtalar derince bir kaba alınır. Un hariç bütün malzemeler kaba eklenir un ilavesi başlar. Azar azar ilave etmekte fayda var, ben kendi ölçülerimle 3,5 su bardağı un kullandım siz kendiniz her zamanki gibi konrollü kullanın. Hafif ele yapışan bir hamur olacak bu. Hamurdan küçük parçalar alıp elimizle yuvarlarız ve bunu iki ucundan tutar, burgu yaparız. (eğer isterseniz siz merdane ile açıp, kurabiye kalıbı da kullanabilirsiniz) Aralıklı olarak yağlı kağıdın üzerine dizeriz. Yumurtanın sarısının üzerine bir tatlı kaşığı sıvıyağ katıp çırparız, kurabiyelerin üzerine süreriz (Böyle daha parlak oluyormuş) 180 derecede üzeri kızarınca

YOĞURTLU YEŞİL MERCİMEK SALATASI

Resim
   Malzemeler; 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 1,5-2 su bardağı kadar sulu yoğurt 2 yemek kaşığı mayonez 2 diş sarımsak 1/2 demet dereotu tuz yeteri kadar içilebilir su Yapılışı; Mercimeği çok yumuşak olmayacak şekilde az tuz ekleyerek haşlayın. Haşladığınız mercimeği suda yıkayıp süzgece alın. Yoğurt, mayonez, tuz ve ezilmiş sarımsak bir kaba alınıp karıştırılır. Dereotu ince ince doğranır. Yoğurda ilave edilir. Mercimekler ilave edilir, karıştırılır. Kıvamına bakılır, akışkan soğuk çorbaya yakın bir koyulukta olması gerekiyor. Yeteri kadar su ilave edilir. (Yoğurdun koyuluğuna göre) AFİYET OLSUN...

Muffin Kalıbında Poğaça

Resim
Malzemeler; 150 gram oda sıcaklığında yumuşamış margarin yada tereyağ 1 yumurta 1/2 su bardağı yoğurt 1/4 paket yaşmaya 1/2 çay kaşığı karbonat 1/2 tatlı kaşığı tuz 1/2 çorba kaşığı şeker 3-4 su bardağı un üzeri için yumurta sarısı ve haşhaş Yapılışı; Margarini ve sıvıları yoğurma kabına alalım. Yaşmaya ve karbonatı ekleyelim elimizle yoğuralım. Tuz ve şekeri ekledikten sonra azar azar un ilave edelim bir taraftan da yoğurmaya devam edelim. Ele yapışmayan bir hamur oluyor. Mayalanmasını beklemeden hamurdan cevizden daha küçük parçalar koparıp, muffin kalıplarına yerleştirmeye başlayalım. Her bir muffin kalıbına ben 3 tane koydum siz isterseniz bunu 4 tane yapabilirsiniz. Üzerine yumurta sarısı kıralım ve sarıya 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ekleyip çırpalım, hamurun üzerine sürelim. Haşhaş serpip 170 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun..

Petito Kurabiye

Resim
Malzemeler; 125 gram tereyağ 1 yumurta 1 vanilin 1/2 çay kaşığı kabartma tozu 1/3 su bardağı nişasta (mısır kullandım) 1/3 su bardağı pudra şekeri 1,5 -2 su bardağı un 2 büyük paket petito ayıcıklı çikolata Yapılışı; Bir kapta un, nişasta, vanilya, kabartma tozunu karıştır. Ortasını havuz gibi açıp içine yumurtayı pudra şekerini ve yağı ilave edip yoğuralım. Hamuru buzdolabına kaldırıp yarım saat dinlendirelim. Tezgaha buzdolabı poşetini tek kat yapıp tezgaha serelim. Üzerine hamuru kare şeklinde keselim. Her bir kareye bir petito çikolata sığacak büyüklükte olsun. Gerekirse çikolatayı koyup kenarlarını öyle kesebiliriz daha düzgün olur. Tepsiye dizip önceden ısıtılmış fırında 160 derecede kontrollü olarak pişirilir. Çok fazla tutarsanız çikolatası yanar. NOT; Orijinal tarifte 180 derecede 10 dakika pişirin diyordu fakat bu şekilde 10 dakika dolmasa da sıcaklık ayarı fazla geldiği için çikolataların yanmasına engel olamıyorsunuz. Ben bu yüzden sıcaklık ayarını

KEKLİ TREMİSU

Resim
Malzemeler;  Keki için 4 yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 vanilin 1 küçük paket kakao (25 gramlık) Kreması için; 3 su bardağı süt 3 türk kahvesi fincanı şeker 1 yumurta 3 kahve fincanı un 200 gram labne peynir Keki ıslatmak için; 1,5 su bardağı süt isterseniz 3'ü bir arada olur yada benim gibi 1 yemek kaşığı granül kahveyi süte ekleyip 2 kaşık şeker katıp eriterek de kullanabilirsiniz. üzeri için yeteri kadar kakao Yapılışı; Kek için önce kalıbı hazırlıyoruz (ben 22 cm kelepçeli kalıp kullandım) yağlayıp, kenara alıyoruz. Fırını açıp 170 dereceye alıyoruz. Yumurtaları şekerle iyice çırpıp üzerine  kakao, vanilin ve un ekliyoruz karıştırıyoruz. En son kabartma tozunu ekleyip karıştırdıktan sonra tepsiye alıyoruz. Fırına veriyoruz, kürdan testisye bakıp çıkarıyoruz. Kek pişerken kremayı hazırlayabilirsiniz. Tencerenin içine süt, şeker, yumurta ve un katıp iyice çırpıyoruz, sonra ocağa alıyoruz ve sürekli karıştıra

Hazır Yufkadan Gözleme Nasıl Yapılır?

Resim
Malzemeler: 4 adet el açması yufka 2 adet yumurta 1 su bardağı yoğurt 1/2 türk kahvesi fincanı sıvıyağ 1 çay kaşığı kabartma tozu Arası için; 150 gram kadar beyaz peynir bir tutam ince doğranmış maydanoz Yapılışı; Yumurtayı bir derince kaseye kırıyoruz. İçine yoğurt, yağ ve kabartma tozu ekleyip iyice çırpıyoruz. Yufkayı tezgaha açıyoruz. Hazırladığımız harçtan iki üç kaşık kadar yufkanın içine döküyoruz, her yerine fırça yardımıyla sürüyoruz. Yufkanın tam ortasına peynirli karışımdan biraz alıyoruz, kare olacak şekilde ortasına koyuyoruz. Yufkanın üst kısmını ortaya doğru katlıyoruz, bu kısmın ortaya gelen kısmına biraz harçtan sürüyoruz ki daha iyi yapışsın. Sonra alt kısmını ortaya doğru katlıyoruz. İki kenarlarından birini ortaya katladığımızda diğer kenarının üzerine geleceği bölüme de bir kaşık yoğurtlu harçtan koyuyoruz. Kare şeklindeki gözleme oluyor. Diğer üç yufka için de aynı işlemi yapıyoruz. Tavanın tabanına çok az sıvıyağ sürüyoruz, gözlemeyi al

Süzme Yoğurtlu Hamur Kızartması

Resim
Malzemeler; 1 su bardağı süzme yoğurt 2 yumurta 5 türk kahvesi fincanı un 2 türk kahvesi fincanı tam buğday unu 1 yemek kaşığı sıvıyağ 1 paket kabartma tozu 1/2 tatlı kaşığı tuz Yapılışı; Yoğurma kabına yumurtaları kırıyoruz, çırpıp üzerine yoğurt, sıvıyağ, tuz katıyoruz, şöyle karıştırıyoruz. Unları kaba ekleyip üzerine kabartma tozu ekliyoruz. Yoğuruyoruz. Hamuru 5 dakika kadar dinlendiriyoruz. Hamurdan bezeler alıp, un yardımıyla şeritler halinde yuvarlıyoruz (ne kadar inceltirseniz o kadar güzel kızarır ) Parmak uzunluğunda kesiyoruz. Yağı kızdırıyoruz, altını yarıya orta ısıya alıp,  hamurları çevirerek kızartıyoruz. Afiyet olsun...

Nisaştalı Pembe Kurabiye

Resim
Malzemeler; 1 su bardağı sıvıyağ 3/4 su bardağı şeker 1 yumurta 1 yemek kaşığı yoğurt 2 yemek kaşığı su 2 yemek kaşığı un 1 paket kabartma tozu kürdanın ucuyla kırmızı gıda boyası 4 su bardağı dolusu + yemek kaşığı mısır nişastası Yapılışı; Sıvı malzemeler karıştırılır kürdanın ucuyla kırmızı gıda boyası da katıldıktan sonra un ve kabartma tozu ilave edilip nişasta ile yoğurulmaya başlanır. Ceviz büyüklüğünde toplar alınıp yuvarlanır ve yağlı kağıt üzerine konulur. Önceden ısıtılmış fırında 160-170 derecede pişirilir. Afiyet Olsun...

Ağlayan Pasta

Resim
Malzemeler. Keki için; 4 yumurta 1 su bardağı un 1 su bardağı şeker 3 yemek kaşığı kakao 3 yemek kaşığı süt 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin Arası için; 2 paket sade kremşanti 2 su bardağı soğuk süt Üzeri için; 1 paket çikolata sosu 2,5 su bardağı süt Islatmak için; 1,5 su bardağı süt Yapılışı; Kremşantiyi sütle çırpıp dolaba kaldırıyoruz. Öncelikle keki için tepsiyi katı yağla yağlıyoruz. Yumurtayı şekerle çırpıyoruz, iyice. 3 yemek kaşığı süt ekliyor karıştırıyoruz. Un, kakao, kabartma tozu, vanilin birlikte karıştırıyoruz, kuru olarak. Çırptığımız yumurtalara ekleyip karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede pişiriyoruz. Kek pişince ılımaya alıyoruz, soğuyunca üzerine 1,5 su bardağı sütü her yerini ıslatacak şekilde döküyoruz. Çikolata sosunu sütle kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Arada karıştırarak soğumaya bırakıyoruz. Kremşantiyi kekin üzerine düzgünce yayıyoruz. Bu arada soğuyan çikolata sosunu da kremşantinin

PEYNİRLİ KREPLER

Resim
Malzemeler; 1 çay bardağı yoğurt 1 yumurta 3 yemek kaşığı un 2 çay kaşığı kabartma tozu 1 yemek kaşığı sıvıyağ bir tutam maydanoz(ince doğranmış) kibrit kutusundan biraz büyük beyaz peynir tuz,karabiber Yapılışı;  Kaseye yumurtayı alıp çırıyoruz, üzerine yoğurt, sıvıyağ, katıp karıştırıyoruz. Un ve kabartma tozu ekleyip bir daha karıştırıyoruz. En sün maydanoz ve ufalanmış peyniri ilave edip tuz ve karabiber katarak karıştırıyoruz. Tavaya çok az sıvıyağ katıp bir kaşık hazırladığımız harçtan koyuyoruz. Kaşıkla üzerini yassılaştırıp yuvarlatıyoruz.  Altı pişince tersini yavaşça çeviriyoruz ve iki tarafı da pişince havlu kağıda alıyoruz. Bütün hamur bitene kadar bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Afiyet Olsun...

Kapli Pasta

Resim
Malzemeler; 1 paket halley (10 tane) 2paket sade kremşanti 2 su bardağı soğuk süt damla çikolata, yabanmersini, fındık vs. üzerini süslemek için; 3-4 adet çilek 1 tane muz çikolata sos, damla çikolata, tozfıstık Yapılışı; Kremşantileri iki bardak soğuk sütle çırpıp dolaba kaldırıyoruz. Halleyleri elimizle küçük parçalara bölüyoruz. Kremşantiden 2 kaşık kadar ayırıyoruz üzeri için.Yeterince soğuyan kremşantiyi halleylerle buluşturuyoruz. Yabanmersini, kırık fındık ve çikolatayı halleyli karışıma ekleyip karıştırıyoruz. Streç film serilmiş kalıba üzerini bastırıyoruz.(aralarında boşluk kalmasın diye) Buzlukta 2-3 saat bekletiyoruz. Servis yapacağımız zaman, dolaptan çıkarıp, bir iki dakika sonra kalıptan çıkarıyoruz. Kenara ayırdığımız kremşantiyi üzeri düz görünsün diye sürüyoruz.  Dilimlediğimiz muzları kenarlara koyuyoruz. Damla çikalatalarla kalp şekli çiziyoruz ve içini küçük doğranmış çileklerle dolduruyoruz. Pastanın kenarlarından çikolata sos döküyor

Patlıcan Kebabı

Resim
Malzemeler; 4-5 adet patlıcan (büyüklüğüne göre) 500 gram iki kere çekilmiş kıyma 2 kaşık sıvıyağ tuz karabiber, pul biber arasına koymak için domates,biber, kuru soğan sosu için; 1 yemek kaşığı salça 1/2 küçük fincan kadar sıvıyağ 3-4 diş sarımsak isteğe göre 1 kaşık nar ekşisi Yapılışı; Patlıcanları yıkayıp, bir parmak genişliğinde yuvarlak kesiyoruz ve tuzlu suya atıp 20 dakika kadar bekletiyoruz. Kıymayı bir kaba alıp üzerine 2 kaşık sıvıyağ katıyoruz, tuz karabiber ve pul biber katıp yoğuruyoruz, üzerini streçleyip buzdolabına alıyoruz. Patlıcanları sudan çıkarıp fazla suyunu havlu ile alıyoruz. Kıymadan büyükçe cevizler büyüklüğünde alıp yassı yuvarlak köfteler yapıyoruz. Tepsinin altını çok az sıvıyağ yada tereyağ ile yağlıyoruz. Bir patlıcan, bir köfte şeklinde diziyoruz. Ortası boş kalırsa buraya domates, soğan biber yerleştiriyoruz. Bir kaba salçayı koyuyoruz ve üzerine tuz koyarak biraz da su koyarak eritiyoruz. Sarımsakları ince ince doğrayıp, ik

MİLFÖY BÖREĞİ

Resim
Malzemeler; 4 parça milföy dilimi 1,5 adet yufka (fazlasının hamur kalmasını istemiyoruz) Sosu için; 1 yumurta 1/2 subardağı yoğurt 1/2 subardağı soda 1/3 subardağı sıvıyağ Arası için; 5-6  adet mantar bir küçük kuru soğan 1 küçük demet ıspanak karabiber,tuz Yapılışı; Soğanı küçük doğrayıp çok az sıvıyağ ile kavurmaya alıyoruz. Ardından mantarları küçük küçük doğrayıp ilave ediyoruz. Ispanağı yıkayıp doğruyoruz, ıspanağı ilave edip biraz da bu şekilde kavuruyoruz. Tuz ve karabiber ekliyoruz ve altını kapatıyoruz. Milföyleri tezgaha serip, merdane yardımıyla inceltiyoruz. Kare borcam dört yufka için yeterli büyüklükte oluyor. Tepsinin altına çok çok az tereyağ sürüyoruz ve iki milföyü koyuyoruz. Kapatmıyorsa biraz daha inceltin. Yufkanın yarısını elimizle parçalayıp, milföyün üzerine seriyoruz. Hazırladığımız sostan 3 kaşık üzerine döküyoruz. Arası için hazırladığımız ıspanakla iç harcı yufkanın üzerine eşit miktarda döküyoruz. Kalan yufkayı da aynı şeki

Tavuk Göğsü Tatlısı

Resim
Malzemeler: 1 litre süt 1,5 su bardağı şeker 1 su bardağı un  125 gram tereyağ (margarin de olur) 2 paket vanilin  Yapılışı: Sütün içine şekeri ilave edip eriyene kadar karıştırın, bu size kolaylık sağlayacaktır. Tereyağını tencerede eritin. Üzerine un ekleyip, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Tencereyi kenara alın, yavaş yavaş sütlü şekerli karışımı ilave edin, bir taraftan ilave edip, diğer taraftan da hızlı çırpmayı unutmayın. Kıvam alıncaya kadar pişirin, ocaktan indirince içine vanilinleri ilave edin, hızlı ayarda çırpın. İyi çırparsanız daha parlak daha güzel olur. Islatılmış, kaselere yada tepsiye dökün. 2-3  saat dinlensin, isteğe üzerine üzerini tarçın, kakao, yada başka malzemelerle süsleyebilirsiniz. Afiyet Olsun...

Mozaik Pasta

Resim
Malzemeler: 200 gram margarin 3 su bardağı süt 1,5 su bardağı şeker 80 gram sütlü çikolata 3 kaşık kakao 1 portakalın kabuğunun rendesi 3 paket kadar petibör bisküvi Üzeri için; 2 paket sütlü çikolata 12 yemek kaşığı krema 1 su bardağı iri çekilmiş fındık Yapılışı; Margarini eritin, iine kakao, toz şeker, bir paket çikolata, süt koyup, kaynayıncaya adar karıştır. Kaynayınca ocaktan al ılısın. Rendelenmiş portakal kabuğu rendesini ekle (Eğer fındığı dışına değil de içine koymak isterseniz bu esnada ekleyin) Bisküvileri irice parçala karıştır 10 dakika beklet. Sonra streç film ile kapladığınız kek kalıbınıza dökün. Bir gece buzdolabında bekletin. Çikolataya krema ekleyip, benmari usulü eritin. Kalıptan çıkardığınız mozaik pastanın üzerine çikolata sosunu dökün ve en üstüne de fındık kırığı ekleyip servis yapın.

ÇİLEKLİ MEYVE SUYU

Resim
Malzemeler; 1 büyükçe kase çilek (400 gram kadar) 1 subardağı şeker 3 limonun suyu (1 su bardağından bir parmak eksik su çıktı Yapılışı; Çilekleri yıkayıp, robota alıyoruz. Üzerine şekeri ekleyip robotta çekiyoruz. Limonun suyunu da ekleyip biraz daha robotta çekiyoruz. Bir su bardağı su ekleyip biraz daha robotta çekiyoruz. Kapaklı bir kaseye alıp, buzdolabına kaldırıyoruz ki aroması geçsin diye. Takriben 30 dakika kadar bekletiyoruz. Çıkarıp, süzgece alıyoruz. Süzdüğümüz püreye 5 su bardağı su ekliyoruz. Karıştırıp servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...

Tavada Pizza

Resim
Malzemeler: 1,5 yufka 1 yumurta 3 kaşık yoğurt 3 kaşık sıvıyağ 1 çay kaşığı kabartma tozu Üzeri için: 5-6 dilim sucuk 1 küçük kornişon turşu 1 fincan kadar rendelenmiş kaşar 1 domates Yapılışı: Yufkayı, tava böreği yapar gibi hazırlayacağız. Tavanın altını yağlayıp, yufkayı tam ortasından tavanın üzerine açacağız. Bir kaşık hazırladığımız harçtan koyacağız, her yerine süreceğiz. Yarım yufkayı küçük parçaları ayırıp, iki kaşık kadar yine harç koyup yayacağız. Üzerine yufkayı harçtan kenarlarını süre süre kapatacağız. Ocağın altını kısığa alıp, tavanın kapağını kapatacağız.  Böreğin altı pişince ters çevireceğiz. Önce kabukları soyulup küçük doğranmış domatesleri, sonra minik doğranmış sucukları ve turşuyu ekleyeceğiz. Kaşarı rendeleyip, onu da yufkanın üzerine ekleyeceğiz.Ağzını kapatacağız. (Bu esnada siz isterseniz mısır vb ilave edebilirsiniz.) Afiyet olsun... 

Yeni Dünya Kebabı

Resim
Malzemeler; 300 gram kıyma (iki kere çekilmiş) 500 gram yeni dünya karabiber,tuz,pulbiber sos için; 2 kaşık sıvıyağ 1 kaşık nar ekşisi 4 diş sarımsak Yapılışı; Kıymayı bir kaseye alıp üzerine baharatları ve tuzu ekliyoruz. Yoğuruyoruz. Yeni dünyaları yıkayıp ortalarını ayıklıyoruz. Sarımsağı küçük doğrayıp, bir kaseye alıyoruz. Üzerine sıvıyağ ve narekşisi ve biraz tuz katıyoruz. Kıymadan ceviz büyüklüğünde köfteler yapıyoruz. Yeni dünyaların ortalarına koyuyoruz. Fırın kabına diziyoruz. Ortasında boşluk kalırsa istediğiniz sebzelerle doldurabilirsiniz, ben soğan ve domatesi tercih ettim. Hazırladığımız sosu fırça yardımıyla tepsidekilerin üzerine sürüyoruz. Yağlı kağıdı tepsinin üzerine kenarlarından alarak güzelce kapatıyoruz. Bir iki yerinden deliyoruz. 200 dereceli fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz. Üzerini açıp biraz da bu şekilde pişiriyoruz. Afiyet Olsun...

Kolay Truf

Resim
Malzemeler; bir büyükçe kase dolusu kek (ben evdeki keklerden yada kurabiyelerden hatta bisküvilerden artanları buzdolabı poşetiyle buzluğa kaldırıyorum, sonra da çıkartıp pratik şekilde kullanıyorum) 1 kutu krema 2 paket çikolata 160 gr.  (ben fındıklısını kullandım) isteğe göre 1/2 su bardağı kadar fındık (ben fındıklısını kullandığım için eklemedim) isteğe göre portakal kabuğu rendesi üzeri için hindistancevizi, kakao, yada pasta süsleri Yapılışı; Öncelikle bir küçük tavaya kremayı koyuyoruz. İçine de çikolataları parçalayıp, kısık ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlıyoruz. Hazırladığımız karışımı ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Kek yada kurabiyelerimizi robotta incecik olana kadar çekiyoruz. Kremayı azar azar keklere ekleyerek karıştırıyoruz. Fındık kullanacaksanız bu esnada robotta çekilmiş fındıkları da ekleyebilirsiniz. Portakal kabuğu rendesini de ekleyin. Buzdalabına kaldırıyoruz, kendini biraz toplasın diye. Çıkartıp ceviz büyüklüğünde yuvarlıyo

Tava Böreği

Resim
 Malzemeler: 3 adet yufka 1 yumurta 1 su bardağı yoğurt 1/3 çay bardağı sıvıyağ 1/4 çay bardağı su 1 çay kaşığı kabartma tozu Arası için: 150 gram kadar beyaz peynir bir tutam ince doğranmış maydanoz Yapılışı: Yumurtayı bir kaseye kırıp üzerine sıvıyağ, yoğurt ve suyu iyice çırpıyoruz. Üzerine bir çay kaşığı kabartma tozu ekleyip karıştırıyoruz. Peynirle maydanozu karıştırıyoruz. Yapışmaz tavanın tabanına bir kaşık kadar sıvıyağ koyuyoruz. Yufkalarından birincisini tavaya yerleştiriyoruz. Kenarları dışarıda kalacak şekilde tam ortalıyoruz. Yufkanın içine iki kaşık kadar hazırladığımız karışımdan koyuyoruz ve bu karışımı fırçayla her yerine sürüyoruz. İkinci yufkayı elimizle küçük parçalara ayırıyoruz. Yarısını bölüp tavadaki yufkanın üzerine serpiştiriyoruz. Yine birkaç kaşık hazırladığımız yoğurtlu karışımdan koyuyoruz. Sonra yufkanın ikinci yarısını daha parçalayıp tavaya koyuyoruz. Yine üzerine yoğurtlu karışım ve ikinci yufka bu şekilde bitince, peynir