Kayıtlar

Mart, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Bonibonlu Kurabiye

Resim
Malzemeler: 150 gram oda sıcaklığında tereyağ (margarin de olabilir) 2 yumurtanın sarısı 1 çay bardağı pudra şekeri 80 gram sütlü çikolata 1 yemek kaşığı dolusu kakao 1,5 çay kaşığı kabartma tozu 4 çay bardağı un (gerekirse azar azar ekleyin) 2 paket bonibon Yapılışı: Tereyağ ile çikolata bir tavaya alınıp eritilir. Ilınınca bir kaseye alınıp, üzerine 1 kaşık kakao, pudra şekeri, yumurta sarıları eklenip şöyle karıştırılır. İki bardak elenmiş un ilave edilip yoğurmaya başlanır. Kabartma tozu un ilavesinden sonra yapılır. Gerektikçe un eklenenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir. (Benim ölçüme göre 4 çay bardağı un yeterli oldu) Hamurdan cevizden çok az irice parçalar koparılır ve yuvarlanır, tepsiye dizilir.  Kurabiyelerin üstüne 3 tane bonibon konulur, parmağımızla iyice bastırılır.  Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 12  dakika kadar pişirilir. (Pişip pişmediğine bakıp da almanızda fayda var) Afiyet Olsun...

Çikolatalı Muzlu Krepler

Resim
Malzemeler: Krepler için: 2 yumurta 4 yemek kaşığı şeker 2 yemek kaşığı kakao 1,5 su bardağı süt 3 çay bardağı un 1/2 çay kaşığı kabartma tozu (çay kaşığının ucuyla) portakal kabuğu rendesi 1/2 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ İçi için: Bal Kahvaltılık çikolata Krep başına bir tane muz (büyük olanından) Kürdan Yapılışı: Yumurta ve şekeri çırpıyoruz. İçine kakao, süt,sıvıyağ,portakal kabuğu rendesi katıyoruz, şöyle karıştırıyoruz. Un ekliyoruz, kabartma tozu ekliyoruz. Unu kontrollü kullanmakta yarar var, akışkan krep hamuru olacak sonuçta. Krepleri tavaya alırken ocağın altının ne çok yüksek ne de çok yavaş almamasına dikkat edin.Tavayı mutlaka önceden kızdırın. Yapışmaz tavaya isterseniz çok az sıvıyağ gezdirin isterseniz krep tavası kullanın, bir kepçe krep hamurundan koyup, düzleştiriyoruz. Üst kısmının ıslıklığı kuruyunca tersini çevirip diğer tarafını da pişiriyoruz. Krepler havalanınca kolay rulo olsun diye rulo şekline getirip öyle devam ediyoruz. Kreple

PEYNİRLİ KATMER POĞAÇA

Resim
Malzemeler: 1 tatlı kaşığı kuru maya (yada 1/2 paket yaşmaya) 1 su bardağı ılık süt 2 su bardağı ılık su 1/4 su bardağı sıvıyağ 1 yemek kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 6,5 su bardağı un 100 gram kadar oda sıcaklığında tereyağ yada margarin (arasına sürmek için )  Üzeri için 1 yumurtanın sarısı Arasına koymak için : Beyaz peynir           Yapılışı: Mayayı ben kuru maya kullandığım için bir yemek kaşığı şeker ve biraz ılık suyun içinde 15 dakika bekletiyorum ki maya işleme hazır olsun. Siz instant maya da kullanabilirsiniz yada yaşmaya da kullanabilirsiniz. Mayayı yoğurma kabına alıp, süt, su, sıvıyağı da ekliyorum. Bir taraftan unun içine tuzu ekleyip azar azar un ekliyorum. Benim ölçülerimde 6,5 su bardağı kadar un aldı, siz de ele yapışmayan bir hamur olacağı için un ilavesini azar azar yoğurdukça eklemeyi unutmayın. Hamuru mayalanması için üstünü örterek sıcak bir ortamda 30 dakika kadar mayalandırıyoruz. Hamuru 16 bezeye ayırıyoruz. Bir bezeyi açıp içi

Muzlu Rulo Pasta

Resim
Malzemeler: Keki için: 4 adet yumurta (oda sıcaklığında) 1,5 çay bardağı pudra şekeri 1 çay bardağı mısır nişastası 1 çay bardağı un 1 vanilin 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 2 yemek kaşığı su Kreması için: 2 su bardağı süt 2 yemek kaşığı un(tepeleme) 1,5 fincan şeker (türk kahvesi) 1 yumurta sarısı 2 kaşık hindistancevizi 1 paket sade kremşanti 1 çay bardağı soğuk süt yada su Üstü için: 1 paket sade kremşanti 1 su bardağı soğuk süt Arası ve süslemek için: 2 adet muz 3 kaşık hindistancevizi 2-3 kaşık damla çikolata (isteğe göre) Yapılışı: Krem şantiyi bir bardak soğuk sütle iyice çırpıp kekin üzerine sürülmesi için dolaba kaldırıyoruz. Kek malzemeleri için, yumurta ve şekeri çırpıp, mısır nişastası, un vanilin ve su ekleyip çırpıyoruz. En son kabartma tozunu ekleyip bir daha çırpıyoruz. Fırın tepsimize (büyük boy olandan), yağlı kağıt seriyoruz, yağlı kağıdın üzerine de birkaç damla yağ damlatıyoruz ki iyi çıksın. Üzerine kek harcımızı her

Fındıklı Kalp Kurabiye

Resim
Malzemeler: 250 gram tereyağ yada margarin (oda sıcaklığında) 1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ 1 büyük çay bardağı pudra şekeri 1 su bardağı fındık 2 tatlı kaşığı tarçın 1 yemek kaşığı yoğurt 2 adet yumurta 1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu aldığı kadar un Üzeri İçin: 1 büyük çay bardağı pudra şekeri 2 tatlı kaşığı tarçın Hazırlanışı: Fındıkları robotta incecik çekiyoruz. Bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz. Üzerine azar azar un ekliyoruz. Yoğuruyoruz. Ele gelir bir hamur olunca üzerini streçleyip dolaba kaldırıyoruz. 15-20 dakika kadar sonra dolaptan çıkartıp merdaneyle 1 cm kalınlığında açıyoruz. Kalıplarla hamurdan kesip tepsiye diziyoruz. 160 derecede önceden ısıtılmış fırında hafifçe kızarana kadar pişiriyoruz. Bir kaseye pudra şekeri ve tarçını karıştırıyoruz. Fırından çıkan kurabiyeler sıcakken üzerine bu karışımı eliyoruz. Afiyet Olsun...

Fırında Somon

Resim
Malzemeler: Kişi başı bir dilim somon  Yarım limon (dilimlenmiş) Tuz, karabiber, isteğe göre kekik Yapılışı: Somon dilimleri bir sudan geçirilir. Fırın kabına alınır. Üzerine biraz tuz ve karabiber çekilir. İsteğe göre kekik de bu esnada ilave edilir. Üzerine bir dilim limon koyulur. (Koymayadabilirsiniz) Fırında 180 derecede  30 dakika kadar pişirilir. Afiyet Olsun... Not: Somon çok yağlı bir balık olduğundan yağ eklemiyoruz. Merak etmeyin böyle de çok lezzetli oluyor. Ayrıca somonu fırın kabına koyarken, yanına istediğiniz sebzeleri de ilave edebilirsiniz.

Karnabahar Kızartması

Resim
Malzemeler: Bir küçük karnabaharın yarısı 1/2 çay bardağı süt 1 adet yumurta 1 kaşık un 1 kaşık tam buğday unu 1/2 çay kaşığı kabartma tozu 1 iri diş sarımsak karabiber, tuz Kızartmak için: Sıvıyağ Üzeri için: Mayonez (yada siz yoğurt da kullanabilirsiniz) Yapılışı: Karnabaharın çiçekleri ayrılır ve yıkanır. Bir tencereye alınır ve üzerini geçecek  kadar su konulur. Bir tutam tuz da atıp kaynamaya bırakılır. Karnabaharlar hafifçe haşlanır, diriliği gitsin yeter. Bir kaseye, yumurta kırılır ve çırpılır. Üzerine süt, unlar, ezilmiş sarımsak, karabiber, tuz ve kabartma tozu eklenir.  Bir küçük tavaya sıvıyağ konulur.  Hazırladığımız sosa batırılan karnabaharlar, bu yağda çevirilerek kızartılır. Havlu kağıtın üzerine alınır. İsteğe göre, sarımsaklı yoğurt yada sade yoğurt dökebilirsiniz. Biz bunun yerine sadece mayoneze batırıp yemeyi tercih ettik. Zannettiğiniz gibi yağ çekmiyor çünkü ve böylesi daha lezzetli oluyor. Kalın Sağlıcakla...

Kağıt Kebabı

Resim
Malzemeler:  ( 4 kişilik için ) 500 gram dana eti 1 orta boy soğan 1/2 havuç 1 büyük soğan 2 diş sarımsak 1 domates 1/2 çarliston biber 1/2 kapya biber tuz, karabiber Yapılışı:  Eti küçük kuşbaşı halinde doğruyoruz. Biraz tuz ve 1 su bardağı su ile düdüklüde yarım saat pişiriyoruz. (Yenilecek kıvama gelmesi gerekiyor.) Diğer bütün malzemeleri küçük küçük doğruyoruz. Hafifçe yağ konulmuş bir tavada yada tencerede sırasıyla önce soğan, sarımsak,havuç, patates, biberleri ekleyip tuz ilavesi yapıyoruz. Düdüklüden çıkardığımız etleri, suyunu süzüp sebzelere ekliyoruz.  Ardından kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ekliyoruz. Karabiber ilavesi ile şöyle bir karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz. Yağlı kağıttan 30 santim uzunluğunda 4 parça kesiyoruz. Harcımızı da tencerenin içinde 4 parçaya ayırıyoruz. Uzun kenarını önümüze serip ortasına dört eşit parçaya ayırdığımız harcımızın birini koyuyoruz. Eğer pişirdiğimiz etin suyu varsa bu sudan yoksa sıcak su da o

Fava

Resim
Malzemeler: 1 su bardağı içbakla 1 orta boy kuru soğan 1 limonun suyu 1/2 tatlı kaşığı tuz  1 çay kaşığı şeker dereotu Üzeri için: 1/2 kahve fincanı zeytinyağı 1 küçük soğan 1 küçük havuç zeytin Yapılışı: Baklaları 5-6 saat kadar sıcak suda bekletiyoruz. Suyunu süzüp, yıkayıp, tencereye alıyoruz. Üzerini geçecek kadar su ve tuz ekleyip, kaynatıyoruz. Suyunu çektikçe sıcak sıcak su ilavesi yapın, baklalar çok su çekiyor. Bir tavaya biraz sıvıyağ koyup, küp küp doğradığımız soğanı kavuruyoruz. Kavurduğumuz soğanları haşlanıp yumuşayan bakla tenceresine ilave ediyoruz. Baklalar iyice yumuşayıp suyunu çekince bir tane limon sıkıyoruz. Bir çay kaşığı şeker ilave ediyoruz. Baklaları blendırdan geçiriyoruz. İsteğe göre, dereotlarını bu sırada ekleyip bakla ile birlikte blendırdan geçirebilirsiniz (benim gibi) yada dereotunu eklemeyip, en son servis sırasında doğrayıp üzerine koyabilirsiniz.(bence bu daha iyi bir sonuç verecektir.) Bir borcama hafifçe dibini ıslatıp

Mısırgevrekli Kurabiye

Resim
Malzemeler: Hamuru İçin: 250 gram oda sıcaklığında tereyağ yada margarin 4 yumurta 1 su bardağı şeker 800 gram mısır nişastası (buğday olmaz) 1 paket kabartma tozu Çikolata sosu için: 600 gram çikolata (ekmeğe sürülebilir olandan) 1 çay bardağı sıvıyağ  Sıcak su Üzeri İçin: 500 gram mısır gevreği (ince yuvarlak ve sade olanlarından) Yapılışı: Mısırgevreğini bir kaseye boşaltıp, elimizle ufalıyoruz. Yoksa çok şekilsiz oluyor. Hamur için gerekli malzemeleri katıp yoğuruyoruz. Ele kolay gelmeyen bir hamur oluyor. Zaten bu yüzden çiğköfte şekli veriliyor. Hamur yoğurdukça biraz daha özleşecektir. Hamurdan küçük parçalar alıp çiğköfte şekli veriyor, tepsiye diziyoruz. Bu şekilde önceden ısıtılmış fırında 160 derecede, beyazlığını yitirmeden pişiriyoruz. Bu ölçüyle 3,5 tepsi kadar kurabiye çıkıyor. (margarin yada tereyağ farkından biraz değişebilir) Çikolata sosu için kurabiyeler pişerken çikolatayı bir geniş kaseye alıp, altına sıcak su koyuyor bu kaseyi bu

ORMANCI POĞAÇASI

Resim
Malzemeler: 150 gram oda sıcaklığında tereyağ yada margarin 2 yumurta (birinin sarısı üzerine) Yarım su bardağından biraz daha az sıvıyağ 2 yemek kaşığı yoğurt 2 yemek kaşığı sirke 1 paket kabartma tozu 2 adet yeşil soğanın yeşil yaprakları 8-10 tane siyah zeytin bir tutam dereotu bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir (ben ekledim)  1 su bardağı tam buğday unu (ben ekledim ) aldığı kadar normal un (isterseniz hepsini normal unla yapabilirsiniz) 1 çay kaşığı tuz Yapılışı: Zeytinin çekirdeklerini ayırıp küçük küçük doğrayın. Yeşillikleri de minik minik doğrayın. Tereyağ, yumurtalar (birinin sarısı hariç), sıvıyağ, yoğurt, sirke, beyaz peynir, zeytin, yeşillikleri bir kaba alın.  Tam buğday ununun içine kabartma tozunu ekleyin, karışıma ilave edin. Daha un alacaktır bunun için azar azar un ekleyerek hamuru yoğurun. Ele yapışmayan bir kıvam alması gerekiyor. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlanmış tepsiye dizin. Ü

Lahana Kavurması

Resim
Malzemeler:  1 büyükçe kase doğranmış beyaz lahana  1 havuç 1 orta boy patates 1 orta boy soğan 2 diş sarımsak 2 adet uzun et sosis tuz, karabiber Yapılışı: Öncelikle soğanları küp küp doğruyoruz, teflon yada döküm tencereye biraz sıvıyağ katıp kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar kavrulurken sarımsakları ve hemen birlikte ince ince doğradığımız havuçları ekliyoruz. Patates ve sosisleri de ekledikten sonra en son lahanaları ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberi ekleyip, yine kısık ateşte ağzı kapalı olarak kavuruyoruz. Afiyet Olsun...

Küllü Minik Kurabiye

Resim
Malzemeler: 250 gram oda sıcaklığında tereyağ (margarin de olabilir) 1,5 çay bardağı sıvıyağ 1 paket kabartma tozu 1 yumurta 3,5 su bardağı kadar un Dış Harcı İçin: 1,5 su bardağı pudra şekeri 50 gram kakao 2 paket vanilin Yapılışı: Hamur malzemelerini bir kaba alıp hepsini birlikte yoğuruyoruz.  (Gerekirse un ilavesi yapabilirsiniz.) Hamurun üzerini streçleyip, 30  dakika kadar buzdolabında dinlendiriyoruz. Bu arada dış harcının malzemelerini bir kaba alıp karıştırıyoruz. Buzdolabından çıkardığımız hamurdan elimizle parçalar koparıp, yuvarlıyoruz, uzatıyoruz. 1 parmak kadar genişliğinde kesip tepsiye alıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede kızarmadan pişiriyoruz. (elinizle bir tane alın, tepsiden kalkıyorsa olmuş demektir) Kurabiyeler sıcak sıcakken,  hazırladığımız harcın içine ekliyor hafifçe karıştırıyoruz. Bu işlem için kurabiyelerin sıcak olması şart çünkü sıcakken bu harç dış yüzeyine yapışacaktır. Bu çok bereketli bir kurabiye oluyor. Dolu d

Porsiyonluk Güveç

Resim
Malzemeler: 500 gram, dana eti 2 orta boy soğan 4 diş sarımsak 2 büyük domates 1 kapya biber 1 çarliston biber sıcak su karabiber, tuz, kırmızı toz biber, pul biber isteğe göre kekik Yapılışı: Eti bir tencereye alıp, üzerine çok az sıvıyağ ekliyoruz. Kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sonra etlere bakıyoruz yeterince yumuşak değilse,  biraz da su ekleyip yumuşayana kadar pişiriyoruz. (Bu esnada düdüklü de kullanabilirsiniz) Soğanları küp küp doğruyoruz. Bir tencereye alıp biraz sıvıyağ ile kavuruyoruz, sarımsakları ekliyoruz, pişirdiğimiz eti de bu tencereye ekleyip şöyle biraz kavuruyoruz. Kavurduğumuz eti, dibi yağlanmış küçük güveç kaplarına paylaştırıyoruz.  Domatesin birinden 4 yuvarlak dilim kesip kenara alıyoruz. (Bunlar üzerine kapatılacak) Yine aynı tavayı kullanabilirsiniz, domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz, her iki biberi de küçük küçük doğruyoruz. Baharatları da ekleyip, güveç kaplarının üzerine paylaştırıyoruz. Üzer