Kayıtlar

Eylül, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Kuru Üzümlü Kurabiye

Resim
Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında tereyağ yada margarin 1 büyük çay bardağı pudra şekeri 2 dolu yemek kaşığı fındık ezmesi 1 yumurta 2 yemek kaşığı nişasta 1 paket vanilin 1 paket kabartma tozu 6 su bardağı un 1 türk kahve fincanı kadar kuru üzüm Yapılışı; Tereyağ bir kaseye alınıp, üzerine yumurta, pudra şekeri, fındık ezmesi koyulup karıştırılır. Nişasta, vanilin, kabartma tozu ve un eklenip (un ilavesini her zaman için kontrollü koyun son ölçülerde yoğurdukça ekleyin) kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. En son kuru üzümler eklenip şöyle bir yoğurulduktan sonra üzeri streçlenip dolaba kaldırılır. Dolapta 40 dakika kadar bekleyen hamur çıkartılır, streç filmin arasına konulup merdane yardımıyla 1/2 cm kalınlığında açılır. İstediğiniz kalıpla kesip tepsiye dizilir. 160 deredecede hafifçe kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun...

Kakaolu Yoğurt Tatlısı

Resim
Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı yoğurt 1/2 su bardağı şeker 1 su bardağından bir parmak eksik un 1 su bardağı irmik 1 türk kahve fincanı sıvıyağ 1 paket kabartma tozu vanilin 2-3 kaşık kadar kakao  şerbeti için; 2 su bardağı su 2 su bardağı şeker birkaç damla limon suyu Yapılışı; Bir tencereye su ve şekeri koyup, şeker eriyene kadar karıştır ve bir taşım kaynat. Üzerine limon sık ve birkaç dakika daha kaynat şerbeti ılımaya al. Yumurtalar, ve şeker çırpılır. Yoğurt, yağ, vanilin,irmik, un  kat karıştır. Kabartma tozunu kat kakao ekle yine karıştır.  Yağlanmış tepside dök önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişir. Kek ılıyınca, şerbet de ılık oluyor, kekin her yerine değecek şekilde şerbeti yavaş yavaş kepçeyle döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Not; Ben kekin yarısına kakao ekledim bir kısmını ise beyaz bıraktım. Alaca kek kıvamında yapıp öyle fırına sürdüm. Tercih size kalmış.

Patatesli Börek

Resim
Malzemeler; 5 adet yufka (10 tane börek çıkıyor) iç harcı için; 5 adet patates (haşlanmış) 1 adet kuru soğan 1/4 demet maydanoz karabiber, pul biber, tuz biraz sıvıyağ Sosu için; 3 yumurta (birinin sarısı üzerine) 1,5 çay bardağı yoğurt 1/4 çay bardağı sıvıyağ 1 çay kaşığı kabartma tozu Yapılışı; Patatesler çatalla iyice ezilir. Soğan incecik doğranıp biraz sıvıyağda kavrulur. Üzerine patatesler eklenip, şöyle birkaç kez karıştırdıktan sonra ocağın altı kapatılır. İçine tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. Patatesler soğuyunca içine ince doğranmış maydanoz eklenip bir daha karıştırılır ve iç harcımız hazırlanmış olur. Sosu hazırmakla devam ederiz. Yumurtaların birinin sarısı bir küçük tabağa alınır. Diğer yumurtalar ve son yumurtanın beyazı da eklenir, üzerine yoğurt, sıvıyağ ve kabartma tozu eklenir iyice çırpılır. Yufkalar el açması ve taze olursa böreğimiz o derece güzel olacaktır. Yufkanın biri alınıp ortadan ikiye keseriz. Yarım yufkayı tezgaha

Pastane Kurabiyesi

Resim
3 yumurta 1 su bardağı tozşeker 1 su bardağı sıvıyağ 5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin 80 gram çikolata 1 türk kahvesi fincanı hindistancevizi Yapılışı; Yumurta, şeker ve vanilin, köpük köpük olana kadar mikserde karıştırılır. Sıvıyağ katılır ve azar azar un eklenmeye başlanır. Kabartma tozu eklenip, un ilavesi devam eder. Hamur kulak memesi yumuşaklığa gelinceye kadar yoğurulur.  Hamurdan cevizden büyükçe koparılır ve elimizle yuvarlarız. İki ucunu birleştiririz ve tepsiye aralıklarla dizilir. 170 derecede 8 dakika kadar tutulur, beyaz kalacak şekilde pişiyor. Çikolatayı benmari usulu bir kaba alıp eritmeye başlarız. Bu esnada içine 1 kaşık sıvıyağ yada krema ekleyebilirsiniz, böylece daha akışkan ve yumuşak kıvamda olacaktır. Soğuyan kurabiyemizi alıp çikolataya batırırız ve ardından hindistancevizine batırırız. Donunca servis yaparız. Afiyet olsun...

Kremalı Patates

Resim
Malzemeler; 1 kg minik patates 1 kutu krema (200 gram) kekik, karabiber, pul biber 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ 300 gram kadar kaşar rendesi Yapılışı; Patateslerin kabukları soyulur, ince ince yuvarlak dilimlenir. Tuz, baharatlar ve biraz sıvıyağ katılıp karıştırılır.  Dilimler sırayla fırın kabına dizilir. Üzerine krema dökülür ve üzeri ister yağlı kağıt isterse alüminyum folyo ile kaplanıp bir delik açılır.  180 derecede fırında patatesler dibindeki kremalı suyu çekene kadar pişirilir. Üzeri açılır ve kaşar rendesi gezdirilir. Kaşar eriyene kadar tekrar fırına sürülür. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun...

Şiş Köfte Yapma

Resim
Malzemeler; 800 gram kadar kıyma 1 küçük soğan 2 ekmek diliminin içi 1 yumurta kimyon, karabiber, pul biber, isteğe göre kekik Yapılışı; Kıyma bir kaseye konulur. Soğan ayrı bir kasede rendelenir ve suyu sıkılarak sadece posası kullanılır. Yumurtayı kırıp, ekmek içini rendeleriz yada robotta çekeriz ve kıymaya ekleriz. Baharatlar ve tuz eklenir, minik toplar yapılır. Minik şişlere geçirip, ızgarada pişiririz. Afiyet olsun..,

Şeftalili Halley Pasta

Resim
Malzemeler; 1 paket halley 2 paket sade kremşanti 2 subardağı süt 3-4 adet şeftali (büyüklüğüne göre) üzeri için hazır çikolata sosu Yapılışı; Şeftalilerin ikisinin kabuklarını soyup, küp küp doğruyoruz. Soğuk sütle kremşantiyi köpürene kadar çırpıyoruz.  Buzdolabında hazırladığımız kremşantiyi 30 dakika kadar bekletiyoruz. Halleyleri minik minik parçalıyoruz. Kremşantiye ekleyip, içine doğradığımız şeftalileri ekliyoruz.  Kalıbın içini streçleyip, üzerine halleyli karışımı döküyoruz. Buzlukta 2 saat tutuyoruz. Kalıbı birkaç dakika dışarda bekletip, servis tabağına alıyoruz. Üzerine dilimlediğimiz bir şeftaliyi sıralayıp, şeftalilerin de üzerine hazır çikolatalı sos döküp servis yapıyoruz. Afiyet OLSUN.

Pirinç Çorbası

Resim
Malzemeler; 3 yemek kaşığı kıyma (iki kere çekilmiş kıyma kullanıyorum) 1/2 çay bardağı pirinç  1 küçük kase yoğurt 1/2 yemek kaşığı un 1 yumurta 2 kaşık sıvıyağ  1 kaşık tereyağ pul biber, nane Yapılışı; Köftelik kıyma bir kaseye alınır. İçine, tuz, karabiber, pul biber, nane, kimyon katılıp, minik yuvarlaklar yapılır. Hafifçe unlanmış tepsiye koyulur. Pirinçler yıkanıp, küçük bir tencereye alınır, küçük tencerenin yarısını geçecek kadar su koyup, haşlamaya bırakılır.  Pirinçler yumuşayınca, yumurta, un ve yoğurt bir kasede çırpılır. Tencerede kaynayan sıcak sudan kaseye biraz eklendikten sonra yavaş yavaş sos tencereye ilave edilir, tabi bir taraftan da karıştırılarak. Yoğurduyla birlikte sık sık karıştırarak, kaynamaya alınır. Kaynamaya başlayınca, içine, köfteler atılır, biraz da bu şekilde kaynatıldıktan sonra (köfteler pişene kadar) ocağın altını kapatabilirsiniz. Eğer suyu az geldi ise kapatmadan önce yeteri kadar sıcak su eklemenizi öneririm. Küçük bir ta

Kekikli Tavuk Kanadı

Resim
Malzemeler; 1/2 limonun suyu 700-800 gram kadar tavuk kanat 1/2 tatlı kaşığı kekik 1 yemek kaşığı soya sosu  2 yemek kaşığı sıvıyağ tuz Yapılışı; Tavuk kanatları yıkanıp derince kaseye alınır. Üzerine diğer bütün malzemeler katılır ve karıştırılır. Kasenin üzerini streçleyip, dolapta 1 saat dinlendirilir. Tava çok az sıvıyağ ile yağlanır ve kanatlar yerleştirilir.  Kısık yada orta ateşte tavanın ağzı kapalı olarak pişirilir. Suyunu çekip ters yüz edilir iyice kızarana kadar pişiririz. Afiyet olsun.