Kayıtlar

Ağustos, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Şeftali Kompostosu

Resim
Malzemeler; 1 kg su 5 adet şeftali 1 su bardağına yakın şeker 1/2 limon suyu isteğe göre kuşüzümü, taze badem, kabuk tarçın vb. Yapılışı; Suyu tencereye alıp, şeker kullanacaksanız, tarçını ekleyip, kaynamaya alıyoruz. Limonu sıkıp, kaynatırken, şeftaliler hazırlanıyor. Şeftaliler, kabukları soyulup, küp küp doğranıp, kaynayan şerbete atılıyor. Şeftaliler hafif yumuşayınca ocağın altı kapatılır sıcakken kuş üzümü atılır. Soğuyunca tüketilir. Afiyet olsun...

Acılı Domates Ezmesi Nasıl Yapılır

Resim
Malzemeler; 3 kg domates (ben sobe domates kullandım) 1kg kadar acı sivri biber (biberin acılığına ve damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz) 1 demet maydanoz 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 küçük çay bardağı üzüm sirkesi yeteri kadar tuz 2 baş sarımsak Yapılışı; Domatesler rendelenir, rendelenirken kabukları ayrıldığı için ben ayrıca kabuk soyma işlemi yapmadım, siz eğer kabuklarını soymayı tercih ederseniz, robotta da çekebilirsiniz. Tencereye alınır, kaynamaya bırakılır. Biberler küçük küçük doğranır, domatese eklenir. Kaynatılır. Tuz ilavesi yapılır, herkes kendi damak tadına göre ayarlayabilir. Sarımsaklar doğranır ve ilave edilir. Ardından sıvıyağ ve sirke eklenir. Domatesler suyunu çekip, yenilecek kıvamda sos haline gelince, ocağın altını kapatırız. Maydanoz ince doğranır ve domatese ilave edilir.  Sıcak sıcak temiz kavanozlara doldurulur. Ağızları sıkıca kapanıp ters çevrilir. Soğuyana kadar bu şekilde bekletilir sonra serin bir yerde kışın kullan

TAVUKLU GÜVEÇ

Resim
Malzemeler; 1 adet tavuk göğsü 1 sivri biber 4-5 diş sarımsak 2 kabuğu soyulmuş küp doğranmış domates 1 büyük patates 1 yemek kaşığı domates salçası kekik, karabiber, pul biber üzeri için, 1 su bardağı kadar rendelemiş kaşar Yapılışı: Tavuk göğsünü yıkayıp, küp doğruyoruz, tencereye alıp, kavurmaya başlıyoruz. Tavuklar kavrulurken, ince doğradığımız biberi, salçayı, sarımsağı ekliyoruz. Biraz daha kavurunca, domatesi ekleyip, suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Tavuk göğsü olunca, üzerine baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz. Patatesi küp küp doğrayıp, yağda kızartıyoruz. Kızarttığımız patates tavuk ile karıştırıp, fırın kabına alıyoruz. Her bir kaseye, yarımşar çay bardağı kadar (minik bardaklardan büyük olursa 1/4 kadar ) salçalı su ekliyoruz. 170-180 derecede turbo olmadan fırına sürüyoruz. Suyu epeyce çekilince çıkmaya yakın, kaşar rendesini kaselerin üzerine döküyoruz. Kaşarlar eriyene kadar fırınlıyoruz. Sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun...

Kalpli Kurabiye

Resim
Malzemeler: 1 paket margarin (yada 250 gram tereyağ) oda sıcaklığında 3 dolu kaşık buğday nişastası 1 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1 su bardağı + 1 kaşık pudra şekeri 1 paket kabartma tozu 2 yemek kaşığı kakao Yapılışı: Tereyağını bir kaseye alıyoruz. Üzerine kakao hariç bütün malzemeleri koyuyoruz. Kurabiye hamuru yoğuruyoruz. Kurabiye hamurunun 1/4 ünü alıp, içine 2 kaşık kakao ekliyoruz. Kakao ile yoğuruyoruz. Önce beyaz hamuru büyükçe açıyoruz. Sonra kakaolu hamuru, ince ince elimizle yuvarlayıp mümkün olduğunca ince şeritler yapıyoruz. Beyaz hamurun üzerine bu şeritleri koyuyoruz. Merdane yardımıyla kakaolu şeritleri de koyduğumuz kurabiye hamurunun üzerinden geçiyoruz. İstediğimiz bir kurabiye kalibıyla kesiyoruz. Tepsiye yerleştiriyoruz. Artan hamuru hafifçe yoğurup açıyoruz, yine kalıpla basıyoruz. (Bu kez zebra şeklinde olmayacak bilginize) 160 dereceli fırında hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...

Kolay mantı

Resim
 Malzemeler; 2 su bardağı un 1 adet yumurta 1/2 su bardağı ılık su tuz 1/2 tatlı kaşığı içi için; 300 gram kadar kıyma 1 küçük soğan tuz, karabiber, pul biber üzeri için; sarımsaklı yoğurt 1 yemek kaşığı salça 1 yemek kaşığı tereyağ 2 yemek kaşığı sıvıyağ tuz ve 1/2 çay bardağı kadar su Yapılışı; Mantı malzemeleriyle, katı bir hamur yoğuruyoruz, hamurun üzerini örtüp 10 dakika kadar dinlenmeye alıyoruz. Bu arada içini hazırlıyoruz. Soğanı incecik doğruyoruz, yada rendeliyoruz, kıymanın üzerine alıp, tuz ve baharatları ekliyor, biraz yoğuruyoruz. Mantı hamurunu iki bezeye ayırıyoruz. Birini açabildiğimiz kadar ince açıyoruz, iki parmak genişliğinden daha az şeritler halinde kesiyoruz.  Kıymadan tam ortasına koyup, şerit boyunca resimdeki gibi yerleştiriyoruz. Hamurun iki ucunu birleştirip iyice kapatıyoruz. Mutfak makasıyla, küçük parçalar halinde kesiyoruz. Üzeri örtü serilmiş bir tepsiye alıyoruz. Üzerini örtmeden, iftara kadar bekletebilirsiniz, ta

Muffin Kalıbında Sucuklu Kaşarlı Börek

Resim
Malzemeler; her bir adet börek için bir yufkanın 1/4 ü yani yufkayı 4'e bölüp kullanacağız. bir sucuğun 1/4 kadarı 200 gram kadar kaşar rendesi 1 küçük domates Sosu için; 1 yumurta 3 kaşık dolusu yoğurt 3 kaşık kadar sıvıyağ isteğe göre çay kaşığının ucuyla kabartma tozu üzerine sürmek için yumurta sarısı, susam vs. Yapılışı; Domateslerin kabukları soyulup, küçük küpler halinde doğranır. Sucuk dilimler halinde kesildikten sonra, dörde bölünür. Sosu hazırlamak için, bir kaseye yumurtayı kırar biraz çırparız. Yumurta, sıvıyağ katıp biraz da kabartma tozu ekleyip, iyice çırparız. Muffin kalıbını yağlarız. Yufkayı dörde böleriz( isterseniz daha çok da bölebilirsiniz o zaman börek daha minik oluyor) Yufkanın bir parçanını alıp, üçgen gibi olan yufkanın uç kısmını muffin kalıbınan dibine koyarız. Biraz da kenarlarından dibini doldururuz.  Hazırladığımız sostan bir kaşık alıp, yufkaya süreriz. iç malzememizi  (yani kaşar, sucuk ve domatesi)karıştırıp, bir m