Kıymalı Kasımpatı Çöreği
Hamuru İçin:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 çorba kaşığı şeker
- 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine)
- 6 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- aldığı kadar un
İç Harcı
- 250 gram kaşar rendesi
- 200 gram kıyma
- 1 küçük soğan
- karabiber, tuz
- yeteri kadar su
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı süt
Yapılışı:
- Hamuru hazırlamakla işe başlıyoruz. Öncelikle benim gibi kuru maya kullanacaksanız (instant değil), mayayı bir bardağı koyup üzerine bir kaşık şeker ekliyoruz ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyip 15-20 dakika kadar mayanın gelmesini bekliyoruz.
- Mayayı yoğurma kabına alıp, üzerine süt, yoğurt, sıvıyağ, yumurta beyazı ve tuz ekliyoruz, karıştırıyoruz.
- Azar azar un ilavesi yaparak ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Üzerini örterek mayalanmaya bırakıyoruz.
- İç harcını hazırlarken, kıymayı kaseye alıp üzerine soğanı rendeliyoruz. Tuz ve karabiber ekleyip, şimdilik bırakıyoruz.
- Kaşarı rendeliyoruz. Hamuru tekrar yoğurup, ikiye kesiyoruz. Tezgahta hamuru 0.5 cm kadar kalınlığında açıyoruz (ince olacak ama yufka gibi de değil tabi).
- Açtığımız hamuru su bardağı ile kesiyoruz. (su bardağı genişliği büyük olursa daha iyi olur, böylece şekil daha güzel ortaya çıkar)
- Kestiğimiz yuvarlak hamurları elimizle de biraz açıyoruz.
- Kıymalı harcın içine kaşıkla su ekliyoruz, biraz karıştırıyoruz. Hamura kolay sürülebilir olması gerekiyor, bu nedenle iki kaşık ekleyip karıştırmanızı sonra tekrar ekleyerek kıvamına bakmanızı öneririm.
- Yuvarlak açtığımız hamurun içine kıymayı yayıyoruz, üzerine kaşar rendesi koyuyoruz. Önce ikiye katlıyoruz. Sonra iki geniş ucundan tutup, resimdeki şekli veriyoruz. Tepsiye ağızları içe bakacak şekilde yerleştiriyoruz.
- Bu işlemi bütün hamur bitene kadar devam ediyoruz. Ben en büyük boy borcam tepsi kullandım, hamur ölçüm tam geldi.
- En son üzerine yumurta sarısı ve sütü çırpıp sürüyoruz, 175 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder