Kayıtlar

Haziran, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Trileçe

Resim
Malzemeler; Keki için; 5 yumurta 1,5 su bardağı şeker 1,5 su bardağı un 2 paket vanilin 1 silme çay kaşığı kabartma tozu bir çimdik tuz Şerbeti için; 3 su bardağı süt 2 paket krema 1/2çay bardağı kahve kreması tozu Üzeri için; 1 paket meyveli sos (kuru toz olanlardan, çikolata sos gibi olanından) Yapılışı; Fırını 160 derecede ayarlayın. Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın, beyazlara sarı hiç karışmasın. Beyazların içine bir çimdik tuz atarak iyice çırpın. Şekeri ekleyip daha da çırpın, öyleki ters çevirdiğinizde yere düşmeyecek kadar olmalı. Sarıları da iyice çırpın. Sonra tahta bir spatula ile, sarılarını yavaş yavaş beyaza ekleyin. Un, vanilin ve kabartma tozunu da azar azar ekleyin, bir taraftan da dikkatlice karıştırın,yumurtanın beyazları sönmesin. Kekimiz hazır olduğuna göre orta boy tepsiye alıyoruz. Tepsiyi tereyağ ile yağlayıp, keki döküyoruz ve fırına veriyoruz. Fırında pişme aşaması çok önemli.  Tepsinin üstü kızardığı halde iç

Kirazlı Pratik Pasta

Resim
Malzemeler; 1 paket dankek ıslak kek 2 su bardağı süt 1 yemek kaşığı nişasta dolu 1 yemek kaşığı un dolu 1 paket vanilin 1/2 su bardağına yakın şeker 1/2 paket kremşanti 12 adet kiraz Yapılışı; Dankeki 5' e bölüyoruz. Her bir dilimin ortasından kesiyoruz. Kirazları küçük küçük doğruyoruz. Tencereye süt, şeker, nişasta,un,  koyup iyice çırpıyoruz. Ocağa alıp, karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Ocaktan alınca birkaç dakika ılıtıyoruz. Üzerine vanilin ve kremşantiyi üzerine döküp, blendırla hızlıca karıştırıyoruz.  Küçük doğradığımız kirazları da ekleyip geniş ağızlı sıkma aparatı ile  kekin üzerine sıkıyoruz, kekin diğer yarısını da kremanın üzerine kapatıp, küçük küçük damlalar halinde yine sıkıyoruz.  Bütün dilimler için aynı işlemi tekrarlıyoruz. Üzerini kirazlarla süslüyoruz. Afiyet olsun...

EKŞİLİ KÖFTE

Resim
Malzemeler; 250 gram kıyma (iki kere çekilmiş kullandım) 1 orta boy kuru soğan 1,5 yemek kaşığı pirinç 1 yemek kaşığı irmik tuz, karabiber 1 yumurta beyazı Terbiyesi için; 1 yumurta sarısı 2 yemek kaşığı un 3 yemek kaşığı yoğurt  2 yemek kaşığı limon suyu YAPILIŞI; Pirinçlerin üzerini geçecek kadar su koyup diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Köfteleri hazırlamakla işe başlıyalım. Kıymayı bir kaba alıp, içine kuru soğanı rendeliyoruz, pirinç, irmik, karabiber,tuz ve yumurta beyazını ekliyoruz. Köfte yoğuruyoruz, ve minik köfteler yapıyoruz.  Hafifçe unladığımız tepsiye yaptığımız köfteleri atıyoruz.  Bir tencereye 6-7 bardak kadar su koyup kaynatıyoruz. Köftelerin fazla ununu süzgeçten geçirip, kaynayan tencereye atıyoruz. Köfteler yumuşayınca, bir kaseye yumurta sarısı, un, yoğurt ve limon suyu koyup, iyice çırpıyoruz.  Kaynayan köfteli sudan bir kepçe alıp çırpıyoruz bu terbiyeyi. Sonra terbiyeyi yavaş yavaş tencereye ekliyoruz, bir taraftan da karıştırıyo

Telli Baba Tatlısı

Resim
Malzemeler; 200 gram oda sıcaklığında  tereyağ yada margarin 2 yemek kaşığı yoğurt 1,5 çay kaşığı karbonat 1 su bardağı pudra şekeri 2 yumurta 3,5 su bardağına yakın un vanilin İç malzemeleri; 1 türk kahvesi fincanı kadar kadayıf (taze) 1/2 çay bardağı hindistancevizi 1 çay bardağı ceviz (irice cekilmiş) Üzerine sürmek için; bir tutam kadayıf yumurta beyazı isteğe göre kremşanti süsleme şekerlemeleri Şerbeti için; 4,5 su bardağı şeker 4,5 su bardağı su 1/2 limon Yapılışı; Öncelikle şerbeti kaynatıyoruz. Şeker ve suyu koyup karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz, bir iki tık kaynayınca içine yarım limon sıkıyoruz ve birkaç dakika sonra altını kapatıp, soğumaya alıyoruz. İçi için, kadayıfı biraz küçültüyoruz, üzerine hindistancevizi ve ceviz ekliyoruz. Hamuru için, iki yumurta, tereyağ, yoğurdu kaseye alıp iyice karıştırıyoruz. Sonra pudra şekeri ve vanilin ve karbanatı ekliyoruz. Karıştırıyoruz ve ardından un eklemeye başlıyoruz, ben 3,5 s

Domates Soslu Fırın Köfte

Resim
500 gram kıyma 1 adet yumurta 1/2 su bardağı su 1/2 paket köfte harcı Sosu için; 4 adet domates 4 diş sarımsak sıvıyağ,tuz,karabiber, pulbiber yeşil biber 2 küp şeker  Yapılışı; Kıymanın içine yumurta kırılır, su eklenir ve köfte harcı konulur, yoğururuz. Kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elips şeklinde yuvarlarız. Hafifçe çok az yağda, arkalı önlü pişiririz. (çok az pişirin içi daha çiğ kalsın) Domatesleri rendeleriz, tavaya alır, içine biraz sıvıyağ ekleriz. Tuz, şeker, karabiber, ve 4 diş sarımsak küçük doğrayıp ekleriz. Domates sosunu biraz kavurup, altını kapatırız. Fırın kabının en altına köfteleri dizeriz. Arasına sivri acı biberler koyarız. Üzerine hazırladığımız domates sosunu döküp, 200 dereceye atarız. Biraz suyunu çekene kadar pişiririz. Afiyet olsun...

Kolay Ekler Pasta

Resim
Malzemeler; 3/4 su bardağı süt 2 kaşık şeker 1 paket kedidili bisküvi 1 çay bardağı kadar hindistancevizi üzeri için hazır çikolata sosu Kreması için; 2,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker 1/2 su bardağı un 1,5 yemek kaşığı nişasta (silme) 75 gram tereyağ isteğe göre vanilin Yapılışı; Tencereye tereyağını koyup eritiyoruz, üzerine unu koyup şöyle bir karıştırıyoruz, biraz un kokusu çıksın. Yavaş yavaş sütü ilave ediyoruz. Topaklanmadan bir taraftan karıştırıyoruz.(bu işlem sırasında ocağın kenarına alınabilir tencere) Nişastayı su ile çırpıp, tencere ocağın kenarındayken bir taraftan karıştırarak ilave ediyoruz. Ocağa alıp kıvam almaya yakın şekeri ilave ediyoruz. Biraz daha ocakta tutup, ocağı kapatıyoruz.  Birkaç dakika ılıdıktan sonra vanilini ilave edip, mikserde hızlı ayarda iyice çırpıyoruz. Krema hazır olduğuna göre, 3/4 su bardağı sütün içine 2 kaşık şeker katıyoruz.  Kedidili bisküvilerden birisini alıp bu süte batıyırıyoruz. Tepsiye koyuyoruz,

Ekmekli Köfte

Resim
Malzemeler: 300 gram kıyma (iki kere çekilmiş) 1/2 ekmek 1 adet kuru soğan 1 yumurta bir tutam maydanoz kimyon, karabiber, tuz Yapılışı: Ekmek dilimlenir ve bir kasenin içinde ılık suya ıslatılır. Suyunu elimizle iyice sıktırarak süzeriz, sonra ister elinizle isterse robotta ufalarız. Hazırlanan ekmeğin üzerine, kıyma, ince rendelenmiş soğan, yumurta ve ince doğranmış maydanoz ekleriz. Tuz ve baharatları da ekleyip, yoğururuz. Vaktiniz varsa 10  dakika buzdolabında bekletin, yoksa yuvarlak şekil verip, az yağda kızartın. Afiyet  Olsun...

Etli Enginar

Resim
Malzemeler; 6 adet çanak enginar 1 orta boy patates 1 adet havuç 1 büyükçe kuru soğan 2 iri diş sarımsak 1 yemek kaşığı salça 1 çay bardağı haşlanmış bezelye 250 gram kuşbaşı Yapılışı; Eğer etiniz benimkisi gibi dana etiyse öncelikle düdüklüde yada bir tencerede iyice haşlamanızı öneririm, yok eğer kuzu kuşbaşı ile yemeği yapacaksanız o zaman yemeği yapacağınız tencereye soğandan önce biraz tuz ve sıvıyağ ile kavurmak yeterli oluyor. Eti pişirdikten sonra, tencereye soğanları ince doğrayıp ekliyoruz. Ardından etleri ilave ediyoruz, birlikte kavrulurken, sarımsakları doğruyoruz ve havucu da soyup küp küp doğrayıp ekliyoruz tencereye. Patateslerin de eklenmesinden sonra, sıra doğranmış enginarları ekliyoruz. Hep birlikte biraz kavurduktan sonra salçayı biraz et suyuyla yada su ile ezip ekliyoruz ve tuzunu istersek baharatları katıyoruz. Üzerine yaklaşacak kadar su ekleyip ocağın altını yarıya alıyoruz, ağzı kapalı olarak pişmeye bırakıyoruz. Enginarlar yumuşayıncaya

Muzlu Minikler

Resim
Malzemeler; 1 adet muz 1 paket + 1 su bardağı petibör bisküvi 50 gram margarin 2 yemek kaşığı kakao 3/4 çay bardağı toz şeker 3/4 su bardağı süt Yapılışı; Margarini erit, içine süt, şeker, kakao ekle karıştır, ılısın. İçine robotta çekilmiş bisküvileri  ekle karıştır. Muzu çatalla iyice, bisküvilere ekle, karıştır. Üzerini streçleyip buzdolabına kaldır. Buzdolabında karışımımız biraz sertleşince çıkar minik toplar yap ve hindistancevizine batır ve tekrar dolaba kaldır. Yapısı gereği çok çabuk yumuşayan bu toplara şekil vermek biraz zor. Bu yüzden hindistancevizine buladıktan sonra şekilleri kayboluyor tekrar buzdolabına atıp biraz da böyle donmasını sağladım ve yine çıkartıp o zaman gerçek yuvarlak şeklini verebildim. Afiyet Olsun...

Terayağlı Sarımsaklı Patates

Resim
Malzemeler; 500-600 gram kadar minik patates 1 dolu kaşık tereyağ 2 kaşık sıvıyağ 4-5 diş sarımsak tuz, kekik, pul biber, maydanoz Yapılışı; Patatesleri yıkayıp, üzerini geçecek kadar su ekliyoruz ve biraz da tuz ekliyoruz, hafif diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Haşladığımız patateslerin kabuklarını soyuyoruz. Bir teflon tencereye yada tavaya, sıvıyağ ve tereyağ koyup, tereyağ eriyene kadar bekliyoruz. Küçük doğrağımız sarımsakları da yağa ekliyoruz, ardından kabuklarını soyduğumuz patatesleri bu tencereye alıp, karıştırıyoruz, tencerenin altını kapatıp, altını kısık ateşe alıyoruz. Patateslere kekik, pul biber, tuz ve karabiber ekliyoruz, arada karıştırıyoruz. Hafif kızarana kadar pişiriyoruz. İndirmden önce maydanozları ilave edip; şöyle karıştırıyoruz. Afiyet Olsun

MUHALLEBİLİ İNCİRLİ TATLI

Resim
Keki için: 10 adet incir 2 yumurta 1 çay bardağı süt 1,5 çay bardağı sıvıyağ 1 türk kahve fincanından biraz eksik hindistancevizi 1 limonun kabuğunun rendesi 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 3 fincandan biraz fazla un (unu ayarlı koyun) Muhallebisi için: 1 litre süt 1 yumurta sarısı 3 yemek kaşığı un 3 yemek kaşığı nişasta 1 su bardağı dolusu şeker 2 kaşık hindistancevizi Keki Islatmak İçin: 1 çay bardağı portakal suyu 3 kaşık şeker Yapılışı: İncirleri ılık suya koyup, yumuşatalım. Daha sonra ince ince doğrayıp kullanıma hazır hale getirelim. Keki yapmakla işe başlayalım. Yumurta ve şekeri iyice çırpıp, süt, sıvıyağ, hindistancevizi, limon kabuğu ekleyelim. Kabartma tozunu una karıştırıp beraber ilave edelim. (Un miktarını kendiniz ayarlayın. En son, incirleri ekleyip karıştıralım ve önceden ısıtılmış fırında 160 derecede pişirelim. Muhallebiyi hazırlamaya başlayalım. Tencereye bütün malzemeleri koyup, iyice çırpalım. ve ocağa alalım. Sürekli ka