Kayıtlar

Nisan, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Fırında Patatesli Soğanlı Somon

Resim
Malzemeler: 4 dilim somon 2 patates 1 irice soğan bir tutam ince kıyılmış maydanoz karabiber, toz kırmızı biber, pul biber, isteğe göre kekik Yapılışı: Patatesleri soyup yuvarlak dilimliyoruz. Soğanı da aynı şekilde yuvarlak dilimliyoruz. Tepsinin altına çok az yağ koyup, üzerine önce patatesleri diziyoruz. Patateslerin üzerine biraz tuz, ve bir tutam baharatlardan gezdiriyoruz. Patateslerin üzerine soğan dilimlerini dizip aynı işlemi soğanlara da uyguluyoruz. Üzerine iki kaşık su gezdirip fırına veriyoruz. Orta ısıdaki fırında 5  dakika kadar tutuyoruz. Çıkarıp, tepsinin üzerine somon dilimlerini diziyoruz ve üzerine yine tuz ve baharatlardan katıyoruz.  Tekrar fırına veriyoruz. Pişmesine yakın, ince kıyılmış maydanoz gezdirip bir iki dakika kadar daha bekletiyoruz. Afiyet Olsun...

Sütlü Tatlı

Resim
Muhallebisi için: 1 kg süt 1 su bardağından iki parmak eksik şeker 1 yumurta sarısı 3 yemek kaşığı dolusu un 2 yemek kaşığı dolusu nişasta 1 limonun kabuğu 1 paket sade kremşanti Alt Tabanı İçin: 1 paket petübör bisküvi yada bir küçük kase kek  (Ben imamsarığından artan kısımları poşetleyip buzluğa kaldırmıştım, onları rondoda çekip, öyle kullandım) 2 kaşık oda sıcaklığında tereyağ yada yumuşak margarin Üst Kısmı İçin: 1/2  paket çikolata sosu 1,5 su bardağı kadar süt Yapılışı:   Kekleri yada bisküvileri rondoya atıp, üzerine 2 kaşık yumuşak tereyağ yada margarin katıyoruz. Birlikte iyice çekiyoruz. (Bu esnada içine fındık yada ceviz de ekleyebilirsiniz, öylesi de çok güzel oluyor) Rondodan çıkardığımız keki, tepsimizin altına seriyoruz. Elimizle biraz bastırıp, düzleştiriyoruz. Tencereye 1 kg sütü koyup, üzerine şeker, un, nişasta, bir yumurtanın sarısı, limon kabuğu rendesi koyup karıştırıyoruz. Ocağa alıp sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Ocakt

Güveçte Köfte

Resim
Malzemeler: Köftesi için: 500 gram az yağlı dana kıyma (iki kere çekilmiş kullandım) 1 orta boy kuru soğan 2 diş sarımsak 1 yumurta 3 yemek kaşığı galeta unu bir tutam ince doğranmış maydanoz karabiber, kimyon, pul biber, tuz Domates sosu için: 4-5 adet domates 2 diş sarımsak 1 adet kuru soğan (isteğe göre) isteğe göre sivri biber Yapılışı: Kıymayı bir kaseye alıp, soğan ve sarımsağı rendeliyoruz. Üzerine diğer malzemeleri ekleyip, iyice yoğuruyoruz.  Köfteyi vaktiniz varsa 15 dakika kadar buzdolabinda dinlendirin eğer vaktiniz yoksa ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın, ve yağlanmış tepsiye dizin. 6-7 dakika kadar orta dereceli bir ısıda pişirin. Bu arada domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Soğanları istediğiniz şekilde doğrayıp biraz sıvıyağ ile kavurun. Şeffaflaşan soğanlara domatesleri ve varsa küçük doğranmış sivri biberleri ekleyin, en son sarımsağı da doğrayıp ekleyin ve tuzunu isterseniz baharatını katıp altını kapatın. Topr

Garnitürlü Tuzlu Pasta

Resim
Malzemeler (13 adet ) Keki İçin: 4 yumurta 1 paket kabartma tozu 1 su bardağı süt 3 çay bardağından biraz fazla un çok az tuz 2yemek kaşığı su Arası için: 200 gram labne peynir 1 dolu kaşık süzme yoğurt 2 yemek kaşığı mayonez 3 yemek kaşığı garnitür 2 dal taze soğan Üzeri için: garnitür  nane yaprağı Yapılışı: Kek hazırlamak için,yumurtaları koyup çırpıyoruz. Üzerine süt, su, tuz koyuyoruz. Unu kabartma tozuyla karıştırıp öyle ekliyoruz. Karıştırıp yağlı kağıt sürülmüş tepsiye döküyoruz. (benimkisi büyük boy fırın tepsisi idi, siz bu ölcüleri yarıya indirip daha küçük tepside yapabilirsiniz) Keki fırına sürüp 160 derecede pişiriyoruz.Fırından çıkarıp soğumasını bekliyoruz. Bir taraftan ara malzemesini hazırlıyoruz. Labne peyniri, süzme yoğurt, mayonez bir kaba alıp karıştırıyoruz. Üzerine küçük doğranmış taze soğan ekliyoruz ve garnitür ekliyoruz. Keki küçük çay bardağı ile yuvarlak şeklinde kesiyoruz. Bir tane kekten kestiğimiz yuvarlağı alıp

Tavuklu Nohutlu Pilav

Resim
Malzemeler: 2 su bardağı pirinç 3 su bardağı sıcak su  1/2 tavuk göğsü 1 su bardağı haşlanmış nohut tuz isteğe göre karabiber Yapılışı: Pirinçleri ılık suda yıkayıp 10 dakika bekletiyoruz. Pirinçler beklerken, biz tavuk göğsünü iyice yıkayıp, küçük küçük doğruyoruz. Pilav yapacağımız yapışmaz tencereye biraz sıvıyağ koyup, tavukları kavurmaya başlıyoruz. Tavuklar olunca biraz tuz atıp şöyle karıştırıyoruz ve bir tabağa alıyoruz. Aynı tencereye biraz sıvıyağ koyup, bu sefer yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri atıyoruz. Aynı şekilde pirinçler topak topak olacak sonra tek tek ayrılmaya başlıyacak. Bu esnada biraz tuz atıyoruz. Tavuk ve haşlanmış nohutları ekleyip şöyle karıştırıyoruz.  Ardından tencereye 3 su bardağı su koyuyoruz. (gerekirse su ilavesi yapabilirsiniz, resimdeki gibi üzerini geçecek kadar olsun). Fakat siz yine de kendi tecrübelerinize güvenin. Her pirincin su çekme miktarı değişebiliyor, üstelik bir de nohut ve tavuklar var bu sefer. Tencerenin kapağını

Hırtlama Köftesi

Resim
Malzemeler: 500 gram kıyma 1 su bardağı mısır unu 1 tatlı kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı tuz kızartmak için: 2 kaşık tereyağ 1 kaşık sıvıyağ Yapılışı: Kıymanın içine mısırunun yarısını,tuzu, ve kekiği ekliyoruz, yoğuruyoruz. Küçük yuvarlak köfteler yapıyoruz. Ayırdığımız mısır ununu bir kaba alıp, köfteleri buraya atıyoruz, una buluyoruz. Unun fazlasını atmak için, köfteleri süzgece alıp sallıyoruz. Tavaya tereyağ ve sıvıyağı koyup tereyağı eritiyoruz. Köfteleri atıp kızartıyoruz. Afiyet Olsun. NOT: Bizim ufaklıklar köfteleri ketçaba batırarak yemeyi tercih ettiler. Böylece kekiğe karşı önyargıda da bulunmamış oldular.

Kaşarlı Simit Poğaça

Resim
(39 adet poğaça çıktı) Malzemeler: 1 tatlı kaşığı kuru maya (yada ona eşdeğer başka maya çeşidi) 1 yemek kaşığı şeker Mayayı hazırlamak için 1/2 çay bardağı ılık su 1 su bardağı ılık süt 1 su bardağı ılık su 1/2 su bardağı sıvıyağ 100 gram margarin (margarini tavada eritin) tereyağ da olur tabi 1/2 yemek kaşığı tuz aldığı kadar un Sosu için: 2 yemek kaşığı pekmez 3 yemek kaşığı su 1,5 türk kahve fincanı susam Arası için: 150 gram kadar kaşar Yapılışı: Ben kuru maya kullandığım için, öncelikle mayayı bir çay bardağına alıyorum, üzerine bir yemek kaşığı şekeri koyup, yarısına kadar ılık su koyuyorum. Bu şekilde 10 dakika kadar bekletiyorum böylece maya kullanıma hazır hale geliyor. Margarini (yada tereyağını) tavada eritiyoruz. Mayayı yoğurma kabına alıyoruz, ılık süt, ılık su ve sıvıyağı ekliyoruz. Margarin ve tuzu ekliyoruz karıştırıyoruz. Azar azar un ilavesi yapıyoruz. Bir taraftan yoğurup, ele yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz. Mayalanması

Krep Nasıl Yapılır?

Resim
Malzemeler: 2 yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı su 1 yemek kaşığı sıvıyağ 1/2 çay kaşığı kabartma tozu 11 yemek kaşığı dolu dolu un (unu her zamanki gibi kontrollü kullanın) Bu ölçülerden benim tavamla 8 adet krep çıktı. Krep tavası kullanacaksanız yada daha büyük veya daha küçük tava kullanacaksanız adet miktarı değişebilir. Hatta daha fazla yapmak istiyorsanız, süt miktarını 2 su bardağına çıkartıp biraz da un ekleyerek diğer ölçüleri sabit tutarak da çok güzel krepler hazırlayabilirsiniz. Yapılışı: Yumurtayı bir kaseye alıp iyice çırpıyorum. Kaseye su, süt, 1 kaşık sıvıyağ ,tuz ve birkaç kaşık un ekliyorum. Sonra kabartma tozunu  ilave ediyorum ve bir taraftan karıştırıp bir taraftan un ekliyorum. Un miktarını sizin için ölçtüm fakat miktar artınca belirlemek isterseniz boza kıvamı diyebilirim. Krep tavası yada yapışmaz bir tavayı ısıtıyoruz. Tavanın altının ne çok yanması nede az yanması iyi olmaz, bu nedenle orta ayarda pişirmek krepler için en iyi sonuc

İmam Sarığı

Resim
Malzemeler: (13adet tatlı çıkıyor) 4 yumurta 1 çay bardağı şeker 3 çay bardağı un 1 paket kabartma tozu 2 kaşık kakao 1 su bardağı süt 2 kaşık su Kreması için: 2 su bardağı süt 1 çay bardağından biraz eksik şeker 1 yumurta sarısı 1 dolu kaşık nişasta 1 dolu kaşık un vanilin Kenarları için: Hindistancevizi Üstü için: 80 gram çikolata (bitter yada sütlü olabilir) 3 kaşık krema (tereyağ da olabilir) Yapılışı: İşe keki hazırlamakla başlıyoruz. Yumurta ve şekeri iyice çırpıp, içine süt, kakao, su ekliyoruz. Karıştırıyoruz ve un ilave ediyoruz. Keki yağlı kağıdın üzerine döküp önceden ısıtılmış fırında 160 derecede pişiriyoruz. Kek pişerken kremayı hazırlıyoruz. Bir tencereye, süt, şeker yumurta sarısı, nişasta, un koyuyoruz. İyice çırpıp ocağa alıyoruz. Pişip kıvam alıncaya kadar başından çekilmeden bir taraftan karıştırarak pişiriyoruz.Ilımaya alıyoruz. Kek ılınınca, küçük çay bardağı ile yada varsa küçük halka kalıbınızla yuvarlak kesiyoruz. K

Parmak Köfteli Çökertme Kebabı

Resim
Malzemeler: 3 adet patates 2 adet domates 1 küçük kase sarımsaklı yoğurt kızartmak için sıvıyağ ve domatesi kavurmak için yağ,tuz. Parmak Köfteler İçin: 300 gram dana kıyma 1-2 dilim ekmek içi (ekmeğin büyüklüğüne göre) 1 yumurta 1 çay kaşığı kabartma tozu tuz,karabiber,toz biber, kimyon Yapılışı: İşe köfteleri yapmakla başlıyoruz. Kıymanın üzerine bütün malzemeleri katıp yoğuruyoruz. Biraz dinlenmesi için üzerini streçleyip, buzdolabına kaldırıyoruz. Domateslerin kabuğunu soyup, küçük küçük doğruyoruz. Biraz tereyağ yada sıvıyağda kavuruyoruz. Bir kenara alıyoruz. Köftelik malzelerden küçük parmağımız büyüklüğünde ve inceliğinde köfteler yapıyoruz. Patatesleri kibrit çöpü büyüklüğünde doğruyoruz. (Bu esnada rende de kullanabilirsiniz) Kızartma tenceremize patatesleri atıp kızartırken bir taraftan da köfteleri tavaya alıp kızartıyoruz. Kebabın tabağa yerleştirme aşaması ise şöyle: En altta fazla yağı alınmış patates kızartması, onun üzerine sarımsaklı yoğurt,

Kıymalı Kasımpatı Çöreği

Resim
Malzemeler: Hamuru İçin: 1 su bardağı ılık süt 1 su bardağı yoğurt 1 tatlı kaşığı kuru maya 1 çorba kaşığı şeker 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine) 6 yemek kaşığı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı tuz aldığı kadar un İç Harcı 250 gram kaşar rendesi  200 gram kıyma 1 küçük soğan karabiber, tuz yeteri kadar su Üzeri için: 1 yumurta sarısı 1 yemek kaşığı süt Yapılışı: Hamuru hazırlamakla işe başlıyoruz. Öncelikle benim gibi kuru maya kullanacaksanız (instant değil), mayayı bir bardağı koyup üzerine bir kaşık şeker ekliyoruz ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyip 15-20 dakika kadar mayanın gelmesini bekliyoruz. Mayayı yoğurma kabına alıp, üzerine süt, yoğurt, sıvıyağ, yumurta beyazı ve tuz ekliyoruz, karıştırıyoruz. Azar azar un ilavesi yaparak ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Üzerini örterek mayalanmaya bırakıyoruz. İç harcını hazırlarken, kıymayı kaseye alıp üzerine soğanı rendeliyoruz. Tuz ve karabiber ekleyip, şimdilik bırakıyoruz. Kaşarı rende

Sucuklu Fransız Tostu

Resim
Malzemeler: 4 adet tost için: 8 adet tost ekmeği (büyük olandan olursa daha iyi olur) 8 dilim kaşar peyniri 16 dilim sucuk 1 yumurta 1/2 çay bardağı süt karabiber Yapılışı: Öncelikle tost ekmeklerinin kenarlarını çıkarıyoruz.(Resimdeki gibi) Yumurtayı bir kaseye kırıp, üzerine süt ve karabiber ekliyoruz, iyice çırpıyoruz. Tost ekmeğinin bir tanesini alta koyuyoruz. Üzerine bir dilim kaşar, onun üzerine 4 dilim sucuk, sucuğun üzerine yine bir dilim kaşar koyuyoruz. (Çift kaşarlı oluyor yani) Diğer tost dilimini kapatıp üçgen şeklinde kesiyoruz. Diğer üç tost için de aynı işlemi yapıyoruz. Tavaya biraz sıvıyağ koyuyoruz. (aslında tereyağ kullanılıyormuş fakat ben ağır olur diye kullanmadım sucuk ve kaşar yeterince yağlı malum) Üçgen şeklinde kestiğimiz tostları yumurtalı karışıma batırıyoruz ve tavaya alıp arkalı önlü pişiriyoruz. (kaşarlar eriyecek) Afiyet Olsun...

Kuru Meyveli Kıyır Kurabiye

Resim
Malzemeler: 150 gram oda sıcaklığında tereyağ (margarin de olabilir) 1 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1 su bardağı pudra şekeri 1 su bardağı nişasta 2-2,5 subardağı un 1 çay bardağı kuru meyve ( 1 adet kuru incir, 2 adet kayısı biraz çekirdeksiz kuru üzüm gerisini ise yabanmersini kullandım) 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin Yapılışı: Kuru meyveleri olabildiğince küçük küçük doğrayın, (kuru üzümleri bile ikiye böldüm) Oda sıcaklığında tereyağını yoğurma kasesine alın. Üzerine pudra şekeri, nişasta, sıvıyağ ve yumurta ekleyin. Bir bardak elenmiş unun içine vanilin ve kabartma tozunu ekleyerek kaseye ekleyin. En son kuru meyveleri de ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edin. 160 ile 170 derece arasında  altları hafifçe kızarana kadar pişirin. Afiyet Olsun...

ELMAS KURABİYE

Resim
Malzemeler: 200 gram oda sıcaklığında tereyağ yada margarin 1 çay bardağı pudra şekeri 2 adet yumurta sarısı 1 paket kabartma tozu 2,5 yemek kaşığı kakao bir paket vanilin 2 yemek kaşığı krema aldığı kadar un Dışı için: bir fincan kadar şeker Üzeri için: Kahvaltılık çikolata Yapılışı: Tereyağ, pudra şekeri, yumurta sarısı, kakao, vanilin, krema bir kasede karıştırılır. Un ile birlikte kabartma tozu da karıştırılır ve ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır yuvarlanır, yarısı şekere batırılır. Tepsiye dizilir.  Tepsiye koyduktan sonra işaret parmağımız ile derince bir yuvarlak yapılır.  Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede pişirilir. Fırından çıkınca soğumaya bırakılır. Soğuyan kurabiyelerin üzerine sıkma aparatı ile kahvaltılık çikolata sıkılır. Afiyet Olsun...

Limonata Yapımı

Resim
Malzemeler: 3 adet portakal 4 adet limon 4 su bardağı şeker (iki bardaktan sonraki şeker miktarını kendiniz belirleyin) 5 litre su Yapılışı: Portakalları yıkayıp buzdolabı poşeti ile buzluğa atıyoruz. Buz tutan portakalları çıkarıp birkaç dakika bekletiyoruz, sonra dilimliyoruz ve robota alıyoruz. Üzerine 2 bardak şeker koyuyoruz. Birlikte püre haline gelinceye kadar küçültüyoruz. Püre halindeki portakalları süzgece alıyoruz. Süzgeci genişçe bir kase yada kabın üzerine koyup, üzerinden 2 litre su döküyoruz. Püreyi atıp süzülen suyun içine 4 adet limon sıkıyoruz. (isterseniz limontuzu kullanabilirsiniz) Portakal suyunun içine 2 bardak şeker daha katıyoruz, iyice eriyene kadar karıştırıyoruz.(Siz eğer daha az şeker kullanmak istiyorsanız bir bardak katıp eritin ve tadına bakın, gerekirse katın) Kalan 3 litre suyu daha ekleyip karıştırıyoruz. Buzdolabında saklıyoruz. Afiyet Olsun...

Beze Tarifi

Resim
Malzemeler: 3 yumurta beyazı (kesinlikle sarısı karışmamış olacak, burası çok önemli) 1,5 su bardağı pudra şekeri 1 fiske tuz Yapılışı: Yumurta beyazını ilk önce düşük ayarda çırpıyoruz, beyazlaşıyor. Daha sonra pudra şekerini ekliyoruz, önce yine kısık ayarda sonra yüksek ayarda çırpıyoruz. Bu esnada tabağı ters çevirdiğinizde düşmeyecek o kadar iyi çırpılmalı yani. Beyaz beyaz köpük köpük olacak ve kabaracak. Sonra sıkma torbasına alıyoruz, yağlı kağıdın üzerine küçük küçük sıkıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 100 derecede 2 saat pişiriyoruz. Çıkarmadan önce bezelerin birini alın, kalkıyor ve arası macun gibi olmuyorsa olmuş demektir. O zaman fırını kapatabilirsiniz.  Fırından çıkarmadan bekletiyoruz. Fırın kendisi soğuyunca çıkarıp kapalı bir kapta muhafaza ediyoruz, yani bizim gibi hüpletmeye başlarsınız. Afiyet Olsun...

Rulo Çörek

Resim
Malzemeler: 125 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ yada margarin 1 tatlı kaşığı kuru maya 1 yumurta 1 çay bardağı kadar yoğurt 2 yemek kaşığı süt kaymağı 1 çay kaşığı karbonat 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı şeker 3 su bardağı civarında un Çemen Üzeri için: Yumurta sarısı Yapılışı: 1 tatlı kaşığı kuru mayayı, içine 1 tatlı kaşığı şeker ilavesi ile  biraz ılık su ekleriz ve mayalanmaya bırakırız. Margarin, yumurta, yoğurt,süt kaymağı, tuz ve karbonatı birlikte karıştırırız. Bu karışıma mayayı da ekleriz ve azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ederiz. Hamuru 30 dakika kadar üzeri kapalı ılık bir ortamda mayalandırırız. Hamurdan mandalinadan biraz büyük parçalar koparıp, açarız. İçine çemen sürüp rulo yaparız. Birer santim kalınlığında rulodan kesip tepsiye dizeriz. Üzerine yumurta sarısı sürüp, 170 derecede üzeri kızarana kadar pişiririz. Afiyet Olsun...