Kayıtlar

Temmuz, 2014 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

HAŞHAŞLI DÜĞÜM ÇÖREK

Resim
Malzemeler: Hamuru İçin: 1 paket instant maya 1 tatlı kaşığı tuz 5,5 su bardağı un 2,5 su bardağı ılık su Hamuru tekrar yoğurmak için : 3 kaşık sıvıyağ Haşhaşı hazırlamak için: 125 gram kadar ezilmiş haşhaş 3-4 yemek kaşığı kadar sıvıyağ 1 tatlı kaşığı kadar tuz Üzeri için : 1 yumurtanın sarısı Yapılışı: Un, tuz ve mayayı bir kasede karıştırıp, üzerine azar azar ılık su ilave ediyoruz. Bir taraftan da yoğurup, çok da katı olmayan bir hamur elde ediyoruz. Bu hamurun üzerini örtüp, mayalanmasını bekliyoruz. Diğer taraftan, haşhaşı bir kasede sıvıyağ ile ezip üzerine tuz da ekliyoruz. Su ilavesi yapmıyoruz. Hamurumuz gelince, 3 kaşık sıvıyağı azar azar elimize alıp, hamuru bu yağla tekrar yoğuruyoruz. İkinci kez hamuru mayalanması için üzerini örtüyoruz.  Hamur tekrar mayalanıp kabarınca, 3 parçaya ayırıyoruz. Her bir parçayı yuvarlayıp, elimizle açıyoruz. (Oklava yada merdane kulllanmıyoruz.) Elimizle açarken, hazırladığımız haşhaşl

KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ

Resim
Malzemeler: 1 kavanoz konserve bezelye (yada bir kase haşlanmış bezelye) 100-150 gram kadar yağsız kıyma 1 tatlı kaşığı un 1 küçük soğan 1/2 kaşık salça 1/2 havuç yada bir küçük havuç 1 kaşık kavrulmuş un  1 çay kaşığı sebze çeşni isteğe göre 1 diş sarımsak karabiber,tuz Yapılışı: Köfteleri hazırlamakla işe başlıyoruz. Köftelik kıymaya, un, tuz, karabiber ekleyip misket büyüklüğünde köfteler yapıyoruz. Bir tencereye çok az sıvıyağ katıp, küp küp doğradığımız kuru soğanı,(isterseniz sarımsağı da) şeffaflaşana kadar , bir de ince ve küçük doğradığımız havucu ekleyip kavuruyoruz. Havuçlar biraz yumuşayınca salça ekliyoruz. Sonra köfteleri katıp (sertse bezelyeleri de katıyoruz.) Hepsini bir iki karıştırıp, suyunu ekliyoruz. Üzerini geçene kadar  su ekleyip, kısık ateşe alıyoruz. Ben kavrulmuş un kullandıım için, bu sırada bir kaşık kavrulmuş unu, biraz yemeğin suyu ile özeleyip yemeğe ilave ediyorum. Bu un hem kıvam veriyor hem de ayrı bir rayiha. Siz eğer ka

Galetalı Patates Köftesi

Resim
Malzemeler: 5-6 adet haşlanmış patates 1 büyük kuru soğan 2 iri diş sarımsak 1 yumurta 2 kaşık galeta unu (içi için) 1/2 çay bardağı galeta unu (dışı için) bir tutam maydanoz karabiber,nane,tuz Yapılışı: Haşlanmış patatesler rendelenir. Üzerine kuru soğan rendelenir, ince kıyılmış maydanoz, baharatlar,tuz ve 2 kaşık galeta eklenir. Üzerine bir adet yumurta kırılıp,yoğurulur. Yassı olacak şekilde köfteler yapılır ve galetaya bulanır. Kızdırılmış yağda önlü arkalı pişirilir. Afiyet Olsun...

Zeytinyağlı Ispanak Kökü Yemeği

Resim
Malzemeler: 2 demet ıspanağın kökü (bir küçük kase kadar) 1 büyük soğan isteğe göre 1 irice diş sarımsak 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 küçük domatesin rendesi 1,5 yemek kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı toz şeker Yapılışı: Ispanak köklerini, saplarını yakın olacak şekilde kesip, uç kısmını bütün kalacak şekilde temizliyoruz. Sonra çeşmenin altında yıkayıp bir de su dolu bir kapta toprakları çıksın diye bekletiyoruz. Soğanları küp küp doğrayıp iki kaşık zeytinyağında hafifçe kavuruyoruz. Sarımsağı da doğrayıp ekliyoruz.Ispanak köklerini ekleyip, tuzunu şekeri katıyoruz. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte bırakıyoruz. Üzerine isteğe göre bir küçük domatesin rendesini ekleyip, biraz limon suyu ekliyoruz. Arada bir hafifçe karıştırıyoruz. (Eğer suyu hiç kalmamışsa çok az su ekliyoruz.)  Ispanak kökü zaten çabuk pişecektir. Pişip pişmediğine bakıp ılık olarak tüketiyoruz. Afiyet Olsun...

Gazoz Tatlısı

Resim
   Bu ölçülerle, iki tepsilik tatlı çıkıyor. Eğer siz daha az yapmak istiyorsanız, miktarları yarıya indirip deneyebilirsiniz. Yada pişirip, bir kenara kaldırabilirsiniz. İstediğiniz zaman da biraz fırında ısıtıp şerbetlersiniz. Afiyet Olsun... Malzemeler: 1 su bardağı sade gazoz 1 paket yaşmayanın yarısı 2 yumurta bir çimdik tuz aldığı kadar un arası için: 1 su bardağı irice çekilmiş ceviz 1/2 su bardağı sıvıyağ şerbeti için:     5 su bardağı şeker 5 su bardağı su Yapılışı: Gazoz, maya, yumurta,  bir çimdik de tuz katıp karıştırıyoruz. Azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde ediyoruz. Bu hamurun üzerini temiz bir bezle örterek 10 -15 dakika dinlendiriyoruz. Şerbeti ocağa koyup, kaynatıyoruz, kaynayınca ve şerbet kıvamını alınca, birkaç damla limon sıkıp bir iki fokurdatıyoruz. Hamuru 3 bezeye ayırıyoruz. Her bir bezeyi açabildiğimiz kadar açıyoruz. (çok ince açarsak ince ve sık rulo olur, biraz daha kalın açarsak daha pufidik olu